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Purpose: Through this memorandum, the Federal Highway Administration's (FHWA) 
Office ofTransportation Operations (HOTO) is issuing an Official Interpretation of 
Chapter 30 of the Manual on Uniform Traffic Control Devices for Streets and Highways 
(MUTCD) on the approved uses of colored pavement. For recordkeeping purposes, this 
Official Ruling has been assigned the following number and title: "3(09)-24(1)­
Application of Colored Pavement." 

Background: The FHW A is concerned that considerable ambiguity continues regarding 
how colored pavement can be used, especially between the white transverse lines of a 
legally marked crosswalk. 

Colored pavements consist of differently colored road paving materials, such as colored 
asphalt or concrete, or paint or other marking materials applied to the surface of a road or 
island to simulate a colored pavement. Colored pavement is a traffic control device when it 
attempts to communicate with any roadway user or when it incorporates retroreflective 
properties. Colored pavement can also be a purely aesthetic treatment. When used in this 
manner, colored pavement is not a traffic control device provided that it does not attempt to 
communicate with the motorist or incorporate elements of retroreflectorization. 

Colored Pavement in Crosswalks: In the late 1990s, the marketplace introduced and 
promoted aesthetic treatments for urban streetscape environments that included the 
opportunity to install a range of colors and a multitude of patterns. The most popular 
opportunity to implement these treatments was between the legally marked transverse lines 
of crosswalks. This was typically done as part of larger efforts by cities to enhance the 
aesthetics of an area that could include decorative luminaires, street furniture, sidewalk art, 
etc. These crosswalk treatments were publicized and marketed as a method to increase 
conspicuity of the crosswalk that would translate into increased safety and a reduction of 
pedestrian deaths. In December 200 1, the FHW A issued its first Official Ruling1 

1 MUTCD Official Ruling 3-152 (I) as Memorandum of Action, December 7, 200 1 
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regarding the use of these aesthetic treatments, which concluded that crosswalk 
enhancements of this type had no such discernible effect on safety or crash reduction. 

The marketplace looked to capitalize on advancements in pavement retroreflectivity in the 
mid-2000s, and further advocated for these aesthetic treatments on public streets as a way 
to increase crosswalk visibility. This included the benefits of the increased recognition of 
crosswalks both during the day and at night since the materials were designing 
retroreflective properties into the aesthetic treatments. In 2004 and in 2005, the FHWA 
issued two separate but related Official Rulings2

• 
3 concluding that incorporating 

retroreflectivity into an aesthetic crosswalk treatment renders it an official traffic control 
device. Further, these Official Rulings continued to discourage implementation of such 
treatments and also concluded that these enhancements still had no increased effect on 
safety or contributed to a reduction in pedestrian deaths. 

2 

The evolution of crosswalk treatments continued into the fonn of "crosswalk art" because it 
was becoming a common misconception that as long as the white transverse lines were 
present-thereby legally marking the crosswalk-then the agency was free to treat the 
interior portion of the crosswalk as it desired. In 2011, the FHW A issued an additional 
Official Ruling4 that crosswalk art-defined as any freefonn design to draw attention to the 
crosswalk-would degrade the contrast of the white transverse lines against the 
composition of the pavement beneath it. In deviating from previous Official Rulings on the 
matter that concluded an increased factor of safety and decreased number of pedestrian 
deaths were not evident after installation, this 20 11 Official Ruling stated that the use of 
crosswalk art is actually contrary to the goal of increased safety and most likely could be a 
contributing factor to a false sense of security for both motorists and pedestrians. 

The FHW A's position has always been, and continues to be that subdued-colored aesthetic 
treatments between the legally marked transverse crosswalk lines are pennissible provided 
that they are devoid of retroreflective properties and that they do not diminish the 
effectiveness of the legally required white transverse pavement markings used to establish 
the crosswalk. Examples of acceptable treatments include brick lattice patterns, paving 
bricks, paving stones, setts, cobbles, or other resources designed to simulate such paving. 
Acceptable colors for these materials would be red, rust, brown, burgundy, clay, tan or 
similar earth tone equivalents. All elements of pattern and color for these treatments are to 
be unifonn, consistent, repetitive, and expected so as not to be a source of distraction. No 
element of the aesthetic interior treatment is to be random or unsystematic. No element of 
the aesthetic interior treatment can implement pictographs, symbols, multiple color 
arrangements, etc., or can otherwise attempt to communicate with any roadway user. 

Patterns or colors that degrade the contrast of the white transverse pavement markings 
establishing the crosswalk are to be avoided. Attempts to intensify this contrast by 
increasing or thickening the width of the transverse pavement markings have been 
observed in the field . These attempts to increase contrast are perceived to be efforts to 
circumvent the contrast prerequisite so that an intentional noncompliant alternative of an 
aesthetic interior pattern or color can be used. Further techniques to install an empty buffer 

2 MUTCD Official Ruling 3-169 (I) - Section 38.19 Retroretlective Colored Pavement, September I, 2004 
3 MUTCD Official Ruling 3-178 (I) - Retroreflective Colored Pavement- Additional Clarification, April 27, 2005 
4 MUTCD Official Ruling 3(09)-8 (I) - Colored Pavement Treatments in Crosswalks, May 3, 20 II . 
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space between an aesthetic treatment and the interior edge of the white transverse 
crosswalk markings have also been observed in the field. This strategy is also perceived to 
be an attempt to circumvent FHWA' s prior position on contrast. However, an empty buffer 
space between a subdued-colored, uniform-patterned aesthetic treatment can be 
implemented to enhance contrast between the aesthetic treatment and the white transverse 
pavement markings. When used properly, buffer spaces can be an effective tool to 
disseminate a necessary contrast in order to visually enhance an otherwise difficult to 
discern white transverse crosswalk marking, provided that the aesthetic treatment conforms 
to the conditions in the preceding paragraph. 

Colored Pavement in Medians: Several agencies nationwide have used aesthetic colored 
pavement in medians that separate opposite directions of travel. These treatments are 
typically simulated red brick patterns or pavers. This is allowable if the median is closed to 
traffic. Where the center portion of the roadway functions to facilitate turns or operates as 
a two-way left tum lane, aesthetic treatments cannot be used in that center area in 
accordance with Paragraph 3 of Section 30.01 in the MUTCD. Further, provisions 
elsewhere in Part 3 of the MUTCD require or recommend the turning functions of tum 
lanes or two-way left turn lanes to be marked with pavement word markings or arrows 
where applicable. The use of aesthetic colored patterns or pavers in these lanes simulates a 
supplemental background to standard tum markings and is an attempt to enhance 
conspicuity of the median thereby serving as communication with the motorist. This 
practice to use aesthetic treatments is disallowed since the median is open to traffic. 

Colored Pavement for Islands: Where an island is designated as a traffic-control device, 
curbs, pavement edges, pavement markings, channelizing devices, or other devices are 
used. Islands are most commonly used to separate traffic movements or to provide 
pedestrian refuge. Regardless of whether the island is raised or flush with the roadway 
surface, islands are a potential for providing aesthetic qualities. Islands that separate 
movements of traffic and choose to incorporate colored pavement into interior sections or 
to the top surface of their design are to comply with Item A or B of Paragraph 3 of Section 
30.01. This would be applicable when the island is used to address a need to facilitate 
traffic that would otherwise have difficulty navigating the roadway if the island was absent. 

Islands that are intentionally aesthetic in nature only are to be designed similar to those 
aesthetic treatments for crosswalks as described above. The most common applications of 
these purely aesthetic treatments are pedestrian refuge islands and textured raised buffers 
between a bikeway and a motorized vehicular lane. 

Colored Pavement for Bicycle Lanes: Green colored pavement is approved for use in 
bicycle lanes only to enhance the conspicuity of where bicyclists are required to operate, 
and areas of the bicycle lane where bicyclists and other roadway traffic might have 
potentially conflicting weaving or crossing movements. Approval to use green colored 
pavement shall be in accordance with Paragraph 17 of Section 1 A.l 0 in the 2009 MUTCD. 

The FHWA issued an Interim Approval (IA-14) for the use and application of green 
colored pavement on April 15, 2011. The information provided in the IA-14 memorandum 
remains in effect. 
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The use of green colored pavement in a bicycle facility other than a legally marked bicycle 
lane is either not approved or is experimental. FHW A's Bicycle and Pedestrian Web site 
(http://www.fhwa.dot.gov/environment/bicycle pedestrian/guidance/design guidance/mute 
d bike.cfm) can be helpful in determining what is or is not approved and what is 
experimental. Agencies that desire to use bicycle facilities that are experimental are 
required to submit their request for approval in accordance with paragraphs 3, 4 and 8 
through 1 0 of Section 1 A.1 0 in the MUTCD. 

The FHW A is aware that agencies might be using green colored pavement to supplement, 
fill in or outline parking stalls for electric vehicle charging stations in order to express the 
agency' s commitment to environmentally friendly initiatives. Use of green colored 
pavement for this purpose is not allowed. Although the applicability of the MUTCD may 
be limited in certain settings involving parking stalls, agencies are encouraged to adhere to 
the MUTCD with respect to disallowing green colored pavement in parking facilities for 
the purpose of maintaining uniformity among similar facilities. 

Colored Pavement on Freeways and Expressways: The FHW A is aware of agencies 
nationwide using colored pavement on higher speed facilities as a method to visually 
differentiate the shoulder or special-use lanes from the general-purpose lanes, to demarcate 
the exit gore area, or to differentiate a ramp terminal from the mainline facility. The 
FHW A maintains the position that contrasting techniques on high-speed facilities have no 
other intention than to communicate with the motorist, regardless of whether elements of 
retroreflectivity are implemented for the colored pavement. 

Additionally, the 2011 edition ofthe American Association of State Highway and 
Transportation Officials' A Policy on the Geometric Design of Highways and Streets 
discusses various methods of contrasting the shoulder with the adjacent pavement traveled 
way. The policy states that with regard to bituminous pavements, "the use of edge lines as 
described in the Manual on Uniform Traffic Control Devices ... reduces the need for 
shoulder contrast." Edge lines separating shoulders from the traveled way on Interstate 
routes have been required by the MUTCD since 1971, supplanting the practice of using 
contrasting material for shoulders when an edge line was optional. Therefore, there should 
be little need for such a contrast that cannot be accommodated by the allowable pavement 
colors prescribed by the MUTCD. 

If a need to provide contrast on a high-speed facility has been determined, then that 
contrast can be accomplished by a number of alternatives. Asphalt mixtures can be tinted 
to provide a shade of grey. White colored pavement can also be implemented. Paragraph 3 
of Section 30.01 in the MUTCD allows the use of white colored pavement for exit gore 
areas and right-hand shoulders. In the event that the main traveled way is concrete, an 
asphalt top layer could be applied to the shoulder to provide contrast. 

Colored Pavement for Public Transit Systems: The use of red colored pavement for 
public transit systems such as streetcar and/or bus-only lanes is currently experimental. 
The use of colored pavement in these settings requires approval from the FHWA's Office 
of Transportation Operations. Agencies that desire to experiment with colored pavement 
should only do so where an engineering study can determine that increased travel speeds 
will be expected by the public transit vehicle, reduced overall service time through the 
corridor will be expected by the public transit vehicle, and the implementation of the 



colored pavement to a converted general purpose lane in the traveled way will not 
adversely affect the traffic flow in the remaining general purpose lanes. 
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Blue Colored Pavement: Blue is not a colored pavement and is not to be used as such in 
accordance with Paragraph 3 of Section 3G.Ol. Blue as it applies to a pavement marking is 
exclusively reserved for the background color in the international symbol of accessibility 
parking symbol (see Figure 3B-22) and for the supplemental pavement marking lines that 
define legal parking spaces reserved for use only by persons with disabilities as provided in 
Paragraph 5 of Section 3A.05. 

Applying blue colored pavement to entire stalls or entire areas of parking reserved for 
persons with disabilities is to be avoided. Although the applicability of the MUTCD may 
be limited in certain settings involving parking stalls, agencies are encouraged to adhere to 
the MUTCD with respect to blue colored pavement in parking facilities for the purpose of 
maintaining uniformity among similar facilities. 

Purple Colored Pavement: Purple is not approved for use as a colored pavement in any 
application, including toll facility environments. Purple as a pavement marking color is 
permitted in accordance with Paragraphs 5 and 6 of Section 3E.Ol ofthe MUTCD. 

Chromaticity Coordinates: The acceptable ranges of chromaticity coordinates that define 
the standard colors for pavement markings are found in the Appendix to Subpart F of23 
CFR 655-Alternate Method of Determining the Color ofRetroreflective Sign Materials 
and Pavement Marking Materials. 

Acceptable ranges for the chromaticity coordinates defining the color green for use as a 
pavement marking are provided in the IA-14 memo dated April 15, 2011. 

Conclusion: Chapter 3G of the 2009 MUTCD contains provisions regarding the use of 
colored pavements. If colored pavement is used to regulate, warn, or guide traffic or 
otherwise attempts to communicate with the roadway user, the colored pavement 
constitutes a traffic control device. Agencies cannot intentionally exclude elements of 
retroreflectivity as part of a systematic process to classify the color pavement as a purely 
aesthetic treatment in order to circumvent the provisions of Chapter 3G. 

Paragraph 3 of Section 3G.01 in the MUTCD limits the use of colored pavement used as a 
traffic control device to the colors yellow and white. Interim Approval IA-14 permits the 
use of green colored pavement for marked bicycle lanes. All other colors for use on 
highway pavement in the right-of-way are either disallowed or are experimental as 
described above, unless the colored pavement is a purely aesthetic treatment and makes no 
discernible attempt to communicate with a roadway user. 
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